Bizden Size
Pasta Yapma Oyunu
Sepet Ekmek
Ekmekle İlgili Bilgi
Ekmeğin İmalatı
İmalattan Görüntüler

   


 
EKMEK İMALATI

  Önceden tutulmuş ekşi mayadan gerektiği kadar kazan içine alınır sonra sırasıyla su, tuz ve un kazana alınarak yaklaşık 30 dakika yoğurma işlemi yapılır. Yoğurma işlemi bittikten sonra 30 dakika kadar daha kazanda bekletilen hamur daha sonra tekneye alınır. Tekneye alınan hamur yaklaşık 1 saat kadar kabarmaya bırakılır. Hazır hale gelince tartılarak bone giydirilmiş taslara alınır.

    Taslarda yaklaşık 1 saat kadar dinlenip kabarması beklenirken bu arada fırın derecesinin yükselmesi için ocak yakılır. Fırının sağ köşesinde bulunan ocakta meşe ve gürgen odunları yanmakta ve derece 220 santigrat derecenin üstüne getirilmektedir. Tüm odunlar yanıp ocak içinde hiç köz kalmayınca taslardaki hamur fırın içine sıralanmaya başlanır. Fırında yaklaşık 45 dakika kalan ekmekler fırından çıkarılır ve hazır hale gelmiş olur. Katkısız taş fırın odun ateşi ekmeğinin süresi hamurun yoğrulmasından pişerek fırından çıkması anına kadar yaklaşık 4 saattir.